PHP
PHP (Personal Home Pages), dinamik web sayfaları programlamak için kullanabileceğiniz bir programlama dilidir. Mysql (My Structured Query Language) dili ile birlikte web üzerinde veritabanı uygulamaları da geliştirebiliriz. Daha önceden herhangi bir programlama dilini bilen birisi için öğrenmesi kolay bir dildir.
Şimdi şunu düşünebilirsiniz. HTML (Hyper Text Markup Language) dili varken neden PHP'ye ihtiyaç duyuldu?
Bunun sebebi PHP ile hareketli ve dinamik sayfa oluşturabilmemizdir.
"Hareketli" ve "Dinamik" ten kastettiğim nokta, HTML kodu içerisinde PHP kodları ile koşul cümleciklerini, döngüleri, değişkenleri vs. kullanarak sayfa oluşturabiliriz. PHP eğitimi için html bilginizin olması gerekmektedir.
HTML ile yapılmış bir siteye her girdiğimizde aynı sayfa ile karşılaşırken PHP ile yapılmış bir siteye her girdiğimizde farklı bir banner resmi, farklı bir renk, farklı bir karşılama cümleciği (örnek: Günaydın, İyi Günler, İyi akşamlar) veya kişilere özel sayfalar ile karşılaşmak mümkündür.
HTML Sayfayı her çalıştırdığımızda aynı işi yapar. Fakat PHP öyle değildir. Yazdığımız kodlar kendi bilgisayarımızda değil sunucu tarafında çalıştırılır. Her çalıştırıldığında yeni bir sonuç üretir ve Sonuç çıktısı bir HTML koduna çevrilir ve biz onu görürüz.
Benim en sevdiğim özelliği ise php ile yazdığım kodların sayfanın kaynak koduna bakıldığında görülememesidir.
PHP Sunucu tarafında çalışan bir dildir. Sunucu tarafında çalışması demek kodumuz server tarafında çalıştırılıp çıktısı HTML olarak bize gelecek,
Betik (Script) dilidir. Betik dili demek, kodumuz server'dan her talep edildiğinde tekrar çalıştırılacak demektir.
HTML kodları arasına gömülebilir. Zaten PHP' nin bu kadar kolay ve kullanılabilir bir dil olmasının sebeplerinden bir tanesi de HTML kodları arasına gömülebilir olmasıdır. PHP kodları <?php ?> ayraçları arasında yer alır.